Amikor az alapanyagként lemezt használó ipari gyártásról esik szó, valószínűleg a prés az a berendezés, ami elsőként az eszünkbe jut. A munkadarab szerszámának elkészítése után megtörténik a megfelelő méretű és kapacitású prés kiválasztása, azután már indulhat is a termelés. De végül is az igazi kérdés: ekkor már tényleg felkészültünk a termelésre? A mi válaszunk az, hogy NEM.

Ha a termelési kapacitás alatt dolgozunk vagy ha a legyártandó mennyiség kicsi, akkor a prés és a szerszám megteszi. A présbe adagolás manuálisan elvégezhető, ha a lemezt készre vágott lemeztáblák formájában készítjük elő. Egy másik megoldás – ha a lemez vékony és keskeny – hogy tekercsekben dolgozunk vele. Ekkor egy egyszerű letekercselő mechanizmus segítségével ismételten kézzel adagolhatjuk a lemezt. Ezekkel a megoldásokkal elkerülhetjük a befektetési költségeket és elkezdhetjük a termelést.

Ha azonban tömegtermelést folytatunk évente több millió rendelést teljesítve – másként fogalmazva: ha megszakítás nélküli, folyamatos termeléssel kell üzemelnünk, akkor teljesen automatikus gyártósorra van szükségünk. Ami ebben az esetben kell, az egy adagoló és egy egyengető rendszer, amelyeket PLC vezérlésű szervo motorok mozgatnak. Ekkor a présgépbe bármilyen hosszúságú lemez adagolható. Ezekben a PLC vezérlésű rendszerekben a könnyen kezelhető felhasználói felületnek köszönhetően a tömegtermelés elkezdhető egyszerűen a szükséges információknak a kezelőegység érintőképernyőjén keresztül történő bevitelével. Ilyen információk például: a kívánt adagolási hosszúság, a legyártani kívánt mennyiség és az adagolási sebesség. Ezen felül, ha megfelelő elektronikus rendszerrel felszerelt préssel rendelkezünk, a szervo adagolók a préssel teljes szinkronban képesek dolgozni. Az adagolási parancs a présből indul szenzorok segítségével, így az adagolás csak akkor kezdődik meg, amikor a prés nyomófeje (medve) a felső állásban van. Ez azt jelenti, hogy, ha a prés bármilyen okból leáll, a szervo adagoló is automatikusan leáll. Ennek köszönhetően nem kerül sor a lemez bepréselésére a szerszámba.

A présadagoló rendszer egyszerű felépítésű eszköz. Három fő része a lecsévélő, az egyengető és a szervo adagoló. Bizonyos körülmények között a költségek csökkenthetők, ha az egyengető egység a szervo adagolóval összevontan üzemel. (1. sz. ábra).

1. sz. ábra

Lemeztechnikai cégként részletesen elemezzük az ügyféltől kapott lemez információkat (szélesség, vastagság, hosszúság, mechanikai specifikáció, stb.) és segítünk ügyfelünknek a legmegfelelőbb gép kiválasztásában figyelembe véve a jövőben lehetséges anyagváltozásokat is.

Gépeinkben mindig a legjobb minőségű német elektronikai anyagokat és kiegészítőket használjuk. Ezen felül, mivel minden általunk használt anyag szabványos termék, bármikor és bárhol beszerezhető.

Gépeink karbantartása is nagyon egyszerű és, ha a kezelési utasításokat betartják, gépeink évek hosszú során át használhatók problémák nélkül.